Cărţile lui Michael Thompson

 

Michael Thompson este autor şi co-autor a noua cărţi care au în prim plan prieteniile şi cruzimea socială în copilărie, viaţa emoţională a băieţilor, aspectele psihologice ale vieţii şcolare ale copiilor, impactul taberelor şi excursiilor asupra dezvoltării copiilor, precum şi tensiunile care apar în relaţiile dintre părinţi şi profesori.

În cadrul conferinţelor, Michael va acoperi ceea ce a scris în majoritatea cărţilor sale.


Crescandu-l pe Cain: Sa Ocrotim Viata Emotionala a Baietilor”

raising-cainProgramul “Natura Băieţilor (Raising Cain) – Cum Protejăm Viaţa Emoţională a Băieţilor” din a doua parte a conferinţei are la bază carteaCrescandu-l pe Cain: Sa Ocrotim Viata Emotionala a Baietilor”, carte care este in curs de aparitie la Editura Herald si se va lansa in septembrie 2013.  În “Crescandu-l pe Cain”, Michael Thompson, împreună cu colaboratorul său Dan Kindlon, PhD, doi dintre cei mai renumiţi psihologi specializaţi pe copii, împărtăşesc ceea ce au învăţat în doua decenii de experienţă cu băieţii şi familiile lor. Povestesc despre această generaţie a băieţilor care suferă: băieţi trişti, temători, furioşi şi tăcuţi. Împreună cu Dan Kindlon, Michael Thompson răspunde la inrebarea crucială, de bază: “Care sunt lucrurile de care băieţii au nevoie şi nu le primesc?”.  Povesteşte despre forţele sociale care ne ameninţă băieţii şi care îi fac să creadă că a fi “cool” înseamnă a fi puternic şi stoic ca un macho. Depăşind teorii demodate precum cele legate de “Vina Mamei”, “Biologia Băieţilor” şi “Testosteron”, autorii descriu trainingul emotional destructiv pe care îl primesc băieţii din partea societăţii – non-educarea emoţională.

Cartea Crescandu-l pe Cain pledează pentru “alfabetizarea” emoţională a băieţilor, numind-o drept “cel mai frumos cadou pe care îl putem face băieţilor noştri”. Totodată îi îndeamnă pe părinţi să vadă preţul pe care băieţii îl plătesc pentru a îndeplini un standard imposibil de masculinitate. Cei doi psihologi identifică provocările sociale şi emoţionale pe care băieţii le întîlnesc la şcoală şi îi îndrumă pe părinţi cum sa îi ajute pe băieţi să cultive inteligenţa emoţională şi empatia. Cartea este tradusa de Laura Frunza.

Editura Herald, partenerul nostru minunat a facut o prezentare pe siteul ei a cartii Crescandu-l pe Cain. Cartea se poate pre-comanda aici.

Capture 1


Prieteni Buni, Dusmani Aprigi: Sa Intelegem Viata Sociala a Copiilor”

bestfriendsProgramul “Prieteniile, Popularitatea şi Cruzimea Socială (Bullying) în Copilărie” din a doua zi a conferinţei, are la bază cartea sa transformatoare “Prieteni Buni, Dusmani Aprigi: Sa Intelegem Viata Sociala a Copiilor”, carte care va aparea in septembrie 2013 la Editura Herald, in traducerea Sandei Watt. Cartea aduce la viaţă drama relaţiilor din copilărie, ghidându-i pe părinţi, psihologi şi pedagogi către a înţelege motivele şi sensul comportamentului social al copiilor. Michael porneşte discuţii profunde despre diferenţa dintre prietenie şi popularitate, despre cum fetele şi băieţii au modul lor aparte de a privi intimitatea şi angajamentul, despre de ce copiii au nevoie de “prietenul cel mai bun”, despre de ce se formează grupurile / găştile şi ce putem face în privinţa lor.

Co-autor al cărţii este şi Larry Cohen, autorul “Playful Parenting”.

 

 

 

Cartea se poate pre-comanda pe siteul Editurii Herald, aici.

Capture2


 

momteasingDr Michael Thompson a mai scris încă o carte despre viaţa socială a copiilor, tot împpreună cu Larry Cohen: “Mom, They’re Teasing Me – Helping Your Child Solve Social Problems”

 

 

 

 

 

 

 

its a boyits a boyDr Michael Thompson a mai scris încă doua cărţi despre viaţa socială şi emoţională a băieţilor: “It’s A Boy! Your Son’s Development from Birth to Age 18” şi “Speaking of Boys. Answers to the Most-Asked Questions About Raising Sons”.


“The Pressured Child – Helping Your Child Find Success in School and Life”

pressuredchildProgramul “Copilul Stresat: Cum ne Ajutăm Copilul să Aibă Succes la Şcoală şi în Viaţă” din prima parte a  conferinţei are la bază cartea saThe Pressured Child – Helping Your Child Find Success in School and Life. Presiunea asupra copiilor de a fi cel mai bun la şcoală, de a intra la facultatea cea mai bună nu a fost niciodată mai intensă. În această carte valoroasă, Michael Thompson adreseaza obsesia performanţelor şcolare, care ne caracterizează societatea românească, dar care este deopoptriva şi specifică SUA şi oferă un răspuns uman şi profund.

 

“Cum a fost la şcoală?” Aceste cuvinte conţin o lume a dorinţelor părintelui de a ştii ce fac copii  şi ce învaţă intr-o zi la şcoală. Copiii poate că nu dezvăluie prea multe, dar psihologul Michael Thompson sugerează că răspunsurile sunt acolo, dacă ştim să le vedem şi – la fel de important – dacă ne amintim de propriile zile de şcoală!

Şcoala, ne reaminteşte Thompson, ocupă mai multe ore din zi decât cele pe care copilul le petrece acasă; iar şcoala nu e doar plină de studio, ci şi de emoţie umană: fericire, teama, invidie, furie, sexualitate, plictiseala, competitive. Prin interviuri bogat detaliate, cazuri din experienţa sa clinică de psiholog, emailuri de la elevi, dar şi din cazurile copiilor săi, Michael Thompson dezvăluie călătoria psihologică interioară pe care o parcurg copiii pentru a se se dezvolta şi a creşte mari. Majoritatea dintre noi ne amintim această călătorie, dacă suntem cinstiţi cu noi înşine, dar copiii lor trebuie să trăiască experienţa lor proprie, fie ea mai bună, sau mai rea.


“Homesick and Happy – How Time Away from Parents Can Help a Child Grow”

 

homesick-and-happyPrezentarea “Cu Dor de Casă, dar Fericit: Cum Ajută Timpul Petrecut Departe de Părinţi (în Tabere şi Excursii) la Dezvoltarea Copilului” din ultima parte a conferinţei are la bază studiile şi cercetările pe care Dr. Michael Thompson le povesteşte în stilul său cald şi apropiat de părinţi în cartea sa cea mai noua, “Homesick and Happy – How Time Away from Parents Can Help a Child Grow”.

 

Într-o perioadă în care un copil merge rareori singur la şcoală, gândul de a ne trimite micuţii în tabere şi excursii unde dorm fără noi, poate fi copleşitor – atât pentru părinţi, cât şi pentru copii. Însă primul instinct al unui părinte – acela de a proteja puiul – îl privează pe copil de momentele cruciale din dezvoltarea sa,  momente care au loc doar dacă le “dăm drumul”, aşteptându-I să se întoarcă transformaţi.

 

În cartea sa, Homesick and Happy, Dr. Thompson pledează pentru a ne lăsa copiii un pic mai liberi şi oferă un ghid valoros pentru cum putem “desface nodul”. Un adevărat campion al taberelor de vară, Michael ne explică cum taberele le oferă copiilor un mediu captivant: fără electronice, o comunitate cu mai multe generaţii, ritualuri zilnice pline de însemnătate cum ar fi mesele în grup, curăţenia dormitorului / cortului, un loc în care timpul încetineşte.  Datorită pădurii, a înotului în apele reci de munte, a focului de tabără şi a experienţelor cutezătoare, copiii au parte de experienţe pline de emoţie, care le modelează caracterul. De cele mai multe ori se maturizează fără să îşi dea seama.

 

În tabere şi excursii copiii îşi fac prieteni pe viaţă. Dr. Thompson ilustrează cum copiii care petrec  un timp departe de părinţii lor pot simţi atât dor de casa, dar pot fi şi fericiţi, pot simţi teamă, dar şi success, anxietate, dar şi exuberanţă. Când copiii pleacă în tabere, experimentează cea mai profundă maturizare din viaţa lor, întorcându-se acasă mai independenţi, mai puternici şi mai sănătoşi.